Kennisbank

Valgevaar en de arbowet

valgevaar bouwhelm ongeluk

Werk je op hoogte? Dan loop je het risico te vallen. Daken, dakranden, lichtkoepels en gaten vormen risico’s. Maar ook op de grond loop je risico. Denk aan putten, kuilen en omhoogstaande rijplaten.

Valbescherming

Als je werkt op een hoogte van meer dan 2,5 meter, dan moet je jezelf tegen vallen beschermen. Let op de volgende dingen:

  • werk altijd op een veilige werkplek, zoals een steiger;
  • zorg dat gaten in wanden of vloeren goed zijn beveiligd;
  • gebruik op daken de beveiligingssystemen die aanwezig zijn of breng ze zelf aan.

Je kunt het dak op!

Ga je op het dak aan het werk? Gebruik dan borstweringen en lijnsystemen of vaste ankerpunten. Als er geen vaste beveiliging is, moet die tijdelijk worden aangebracht. Hier is meestal de opdrachtgever of hoofdaannemer verantwoordelijk voor, want voor de Arbowet is een zzp’er vaak gewoon een werknemer. Huur je zelf voor een klus andere zzp’ers in, dan ben je hiervoor medeverantwoordelijk. Volgens de Arbowet kun je dan als werkgever worden aangemerkt.

Met z’n tweeën werkt veiliger dan alleen

De eigenaar van een gebouw is verantwoordelijk voor het onderhoud van lijnsystemen en ankerpunten. Als je op een plek werkt waar sprake is van valgevaar, dan kun je beter met zijn tweeën werken. Als dat niet kan, zorg er dan voor dat er iemand is die hulp kan bieden als het nodig is. Zo kan bijvoorbeeld een harnasgordel je val breken, maar daarna moet je wel weer omhoog. Dat is zonder hulp vrijwel onmogelijk, doordat de gordel aan je rug vastzit. En als je te lang blijft hangen, krijg je last van bloedstuwing (vooral in je benen). De eerste problemen hiermee kunnen zich al na een paar minuten voordoen. In het ernstigste geval kan het zelfs dodelijk zijn.

Netjes werken, werkt veiliger

Zorg voor een opgeruimde werkplek. Rondslingerend gereedschap, snoeren en ander materiaal vormen een risico, omdat je er gemakkelijk over kunt struikelen.

Op deze pagina