Kennisbank

Zzp'er, wees waakzaam voor medicijnverslaving

Pillen

Dat het leven van een zelfstandige zonder personeel géén kwestie van achterover leunen is, hoeven we je waarschijnlijk niet te vertellen. In drukke tijden ligt het gebruik van pijnstillers als paracetamol en diverse slaap- en kalmeringstabletten op de loer. Een prima tijdelijke oplossing, maar overmatig gebruik brengt risico tot medicijnverslaving met zich mee.

Overmatig medicijngebruik

Drank- en drugsverslavingen? Die kennen we. Maar wist je dat ook ruim een half miljoen (!) Nederlanders zich dagelijks schuldig maakt aan overmatig medicijngebruik? Hierbij gaat het vooral om lichte pijnstillers, slaaptabletten, kalmeringstabletten en andere medicijnen die tijdelijke klachten onderdrukken.

Waaraan herken ik een medicijnverslaving?

Denk je dat jij zelf of iemand in je omgeving te maken heeft met een (beginnende) medicijnverslaving? Let dan op de volgende kenmerkende symptomen. Mensen met een medicijnverslaving maken doorgaans een versufte indruk en vertonen een gebrek aan concentratie. Emoties blijven eveneens weg: zowel positieve als negatieve emoties worden onderdrukt. Bij een verslaving heeft men in principe altijd medicijnen bijdehand en toont men onthoudingsverschijnselen wanneer er géén medicijnen genomen kunnen/mogen worden.

Waarom zijn zzp’ers vatbaarder voor medicijnverslaving?

Zzp’ers werken veelal zelfstandig en zijn afhankelijk van opdrachtgevers voor inkomsten. Deze kenmerken maken zzp’ers extra vatbaar voor werkdruk: één van de belangrijkste veroorzakers van overmatig medicijngebruik. Bij een sluimerende medicijnverslaving wordt werken zonder medicatie steeds lastiger, omdat dit resulteert in een lagere werkconcentratie en stress. Het constante gebruik van medicatie wordt hiermee gestimuleerd.

Hoe pak ik een medicijnverslaving aan?

Denk je dat jij zelf te maken hebt met een beginnende medicijnverslaving? Of ken je iemand in je omgeving met de hierboven genoemde symptomen? Informeer dan bij je huisarts of schakel gespecialiseerde hulp in. Voor het behandelen van een medicijnverslaving is vrijwel altijd een ambulante werkwijze mogelijk. Doordat je in je eigen werkomgeving aan je herstel werkt, kun je de tips van je behandelaar direct toepassen in de praktijk.

Op deze pagina