Ledenvoordelen

Toegang diensten Stichting Zelfstandig Samen Ondernemen

Lamp
Ondernemer laptop geregeld

Al jaren loopt er een belangrijke discussie rondom schijnzelfstandigheid en de aanpak hiervan. Met als gevolg veel onduidelijkheid bij opdrachtgevers, zelfstandig ondernemers en zelfs uitvoerende instanties. Stichting Zelfstandig Samen Ondernemen (ZSO) is een initiatief vanuit de markt waar ZZP Nederland aan heeft meegeholpen. Stichting ZSO wil opdrachtgever en zzp'er vóóraf aan de opdracht duidelijkheid en inzicht bieden. Dit via een unieke indicator. Daarnaast brengt dit platform opdrachtgever en nemer bij elkaar zonder hier hoge kosten voor te rekenen. 

  • Gratis voor de eerste 500 ZZP Nederland leden!
  • Vind opdrachten;
  • Wees vindbaar voor potentiële opdrachtgevers;
  • Geen percentage over je uurtarief;
  • Onbeperkt gebruikmaken van de unieke ZZP VRIJ indicator;

Ga snel naar de website van Stichting ZSO en gebruik bij het aanmelden (bij Jobliebe) de onderstaande kortingscode (alleen zichtbaar wanneer je bent ingelogd). De eerste 500 gebruikers kunnen 6 maanden gratis gebruikmaken van de dienstverlening! 

Meld je aan!

ZZP VRIJ Indicator

Stichting ZSO ontwikkelde de unieke ZZP VRIJ Indicator. Een zzp'er wordt getoetst aan een aantal belangrijke ondernemerscriteria en krijgt de score in de vorm van een certificaat. Je kunt deze gebruiken om aan te tonen in welke mate je voldoet aan de criteria. Voor een opdrachtgever een fijne gedachte omdat de kans op gedoe achteraf een stuk kleiner is op deze manier!  Je kunt als zzp'er onbeperkt gebruik maken van deze indicator wanneer je een abonnement bij de stichting neemt. Dit abonnement is normaliter € 7,95 maar voor ZZP Nederland leden slechts € 4,88 per maand (gratis voor de eerste 500 leden!). Verderop lees je wat er nog meer is inbegrepen in dit abonnement.  

Opdrachten vinden

Wanneer je je aansluit bij Stichting ZSO kun je gebruikmaken van het opdrachtenplatform Jobliebe. Je maakt hier een profiel aan en op basis van dit profiel worden beschikbare zzp-opdrachten aan je voorgesteld. Ook ben je vindbaar voor potentiële opdrachtgevers via je profiel. Jobliebe maakt gebruik van geavanceerde matching technologie en geeft bij elke opdracht aan in welke mate deze bij jouw profiel past. 

Rechtstreeks onderhandelen met de opdrachtgever

Jobliebe is geen bemiddelingsplatform. Je onderhandelt dus rechtstreeks met een potentiële opdrachtgever over o.a. je tarief. Zijn jullie eruit? Dan kun je met 1 druk op de knop de Overeenkomst van Opdracht (OvO) regelen. Deze OvO is ook belangrijk in de discussie rondom schijnzelfstandigheid omdat je hier afspraken maakt over bijvoorbeeld de aansturing (belangrijk gegeven in het bepalen of je ondernemer bent of schijnzelfstandige). Het belangrijkste verschil met een bemiddelingsbureau is dat je geen percentage afdraagt over je uurtarief! 

Platform is groeiende

Het platform is een kersvers initiatief. Dit betekent ook dat er nog niet heel veel opdrachten beschikbaar zijn momenteel. Wel zien we dat er zeer veel interesse is in de markt, ook bij opdrachtgevers. Je kunt dus met een gerust hart alvast een account aanmaken en zorgen dat je vindbaar bent voor nieuwe opdrachtgevers. Daarbij kun je de ZZP VRIJ indicator altijd downloaden en inzetten voor eigen opdrachten die je buiten het platform om vindt. Wij zijn erg benieuwd naar jouw feedback, daarom kunnen de eerste 500 gebruikers 6 maanden gratis gebruikmaken van de indicator. 

Waarom is dit initiatief belangrijk?

De discussie en met name de aanpak van schijnzelfstandigheid is al jarenlang onderwerp van gesprek. Echter zijn er momenteel belangrijke ontwikkelingen in dit dossier. Waar de handhaving nu nog wordt beperkt tot kwaadwillende zijn er nieuwe plannen in de maak waarbij handhaving weer marktbreed zal worden ingezet. In het nieuwe voorgestelde handhavingskader wordt er gekeken naar de mate van ondernemerschap wanneer het niet duidelijk is of de opdracht is ingebed in de organisatie en of er sprake is van werkinhoudelijke aansturing. Lees hier het volledige dossier. Door dit initiatief (met name de ZZP VRIJ indicator) kun je makkelijker aantonen dat je toch echt een ondernemer bent en geen schijnzelfstandige wanneer over de eerste twee elementen (zie uitleg hieronder bij 'Wat is het probleem') twijfel bestaat. Het gebruik van een goede Overeenkomst van Opdracht is altijd al een advies geweest vanuit ZZP Nederland.  

Wat is het probleem? (En de oplossing!)

Al lange tijd bestaat er discussie rondom de bestrijding van schijnzelfstandigheid. De overheid probeert dit al lange tijd via wetgeving in te richten. Allereerst via de VAR (Verklaring Arbeidsrelatie), vervolgens de Wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties) en nu met de conceptwet VBAR (Verduidelijking Beoordeling Arbeidsrelaties). Hieruit wordt duidelijk dat de overheid erg worstelt om deze regelgeving adequaat vorm te geven. 

De VBAR gaat uit van een ABC’tje:

A) Werkinhoudelijke aansturing
Hoe word je aangestuurd en gecontroleerd? Heb je daar alle vrijheid in of sta je onder leiding van een ander? 

B) Organisatorische inbedding
Doe je werk dat al structureel gedaan wordt in een organisatie? Een vaste plek in de organisatie heeft? En doe je hetzelfde werk als/met werknemers? 

C) Eigen rekening en risico
Of werk je juist zelfstandig voor je eigen rekening en risico tijdens de klus? 

C+ (Aanvullend)
Of de werkende zich doorgaans als ondernemer of werknemer in het economisch verkeer gedraagt met betrekking tot vergelijkbare werkzaamheden.

Zijn A en B nadrukkelijk van toepassing? Dan is er sprake van een arbeidsovereenkomst. Zijn A en/of B minder nadrukkelijk aanwezig? Dan wordt gekeken naar C, oftewel in hoeverre doe je de opdracht als ondernemer. Tot slot kan er ook nog worden gekeken naar C+ om de doorslag te geven waarbij wordt gekeken naar jou als ondernemer aan de hand van diverse ondernemerscriteria. 

Stichting ZSO tackelt het ABC’tje als volgt:

Via de unieke ZZP VRIJ indicator laat je aantoonbaar zien dat je voldoet aan de ondernemerscriteria als in C+. Middels de Overeenkomst van Opdracht die per opdracht kan worden gegenereerd, kun je A (Organisatorische inbedding) en C (eigen rekening en risico) op een juiste manier inkleden. Je spreekt af met de opdrachtgever dat je zelf mag bepalen hoe je de klus uitvoert en dat je dit doet voor eigen rekening en risico

Of deze wet er doorkomt wordt pas duidelijk na het vormen van een nieuw kabinet. Wat wél al duidelijk is, is dat het rekening houden met de elementen uit dit ABC’tje verstandig is. Het voldoen aan de ondernemerscriteria voorkomt namelijk problemen als zzp’er en is momenteel ook al de norm waar de belastingdienst naar kijkt. Als opdrachtgever biedt het werken met zelfstandigen die hieraan voldoen meer zekerheid. Stichting ZSO is flexibel ingericht en zal continu, waar nodig, de dienstverlening aanpassen zodat deze altijd is toegespitst op de actuele situatie. 

Bijdrage ZZP Nederland

De discussie rondom schijnzelfstandigheid is al jarenlang een erg belangrijk onderwerp voor ZZP Nederland. Toen wij werden gevraagd om mee te denken over het initiatief ZSO stonden we hier dan ook welwillend tegenover. ZZP Nederland heeft gedurende de oprichting gevraagd en ongevraagd advies gegeven aan de oprichters om het belang van de ondernemer altijd voorop te stellen. ZZP Nederland heeft daarbij een rol genomen in de Raad van Toezicht. ZZP Nederland heeft verder geen enkel aandeel of belang. 

Op deze pagina