Nieuws

CBAM: EU-verordening die ook voor sommige zzp’ers kan gelden

Reageren
logo Nederlandse emissieautoriteit

Ben jij ondernemer en importeer je goederen van buiten de EU? Dan kan je te maken krijgen met het Carbon Border Adjustment Mechanism (CBAM), een EU-verordening. Het CBAM is een Europese verordening die de EU inzet om de CO2-uitstoot die is vrijgekomen bij de productie van bepaalde goederen buiten de EU, aan de grens te corrigeren. In sommige gevallen moet je dan rapporteren over de CO2 die bij de productie van de geïmporteerde goederen is vrijgekomen.

Welke goederen vallen onder CBAM?

Het CBAM geldt voor lang niet alle goederen, maar voor de import van goederen in de categorieën:

  • ijzer en staal
  • cement
  • meststoffen
  • aluminium
  • elektriciteit
  • waterstof

Of een product valt onder de CBAM, kan je zien een de GN-code. Hier is de volledige lijst met CBAM-goederen en de GN-codes bekijken in bijlage I van de CBAM- verordening. 

Wie moet rapporteren?

In veel gevallen is de importeur de CBAM-aangever. En daarom degene die het CBAM-rapport moet indienen. Maak je gebruik van indirecte vertegenwoordiging? Dan mag de indirecte vertegenwoordiger of de importeur het CBAM-rapport indienen. 

Wanneer moet je rapporteren?

Ben je importeur of vertegenwoordiger van een importeur? Dan moet je elk kwartaal rapporteren hoeveel CO2 er is uitgestoten bij de productie van de geïmporteerde CBAM-goederen die je in dat kwartaal hebt geïmporteerd. Heb je in een kwartaal geen CBAM-goederen geïmporteerd of heb je voor €150 of minder aan CBAM-goederen geïmporteerd? Dan hoeft je geen rapport in te dienen.

Je rapporteert via het CBAM-register van de Europese Commissie.

Overgangsperiode

Momenteel zit de CBAM nog in een overgangsperiode. Vanaf 1 januari 2026 moet je vooraf toelating aanvragen voor het invoeren van de CBAM-goederen. Dan moet je misschien ook gaan betalen voor de CO2 die bij de productie ervan is uitgestoten. Ook rapporteer je dan jaarlijks, in plaats van per kwartaal. De overgangsperiode tot 1 januari 2026 heeft als doel alle partijen te leren werken met deze verplichting. 

Meer uitleg

Meer weten over hoe de verplichting werkt? Hoe je kunt rapporteren et cetera? Dat vind je op de website van de Nederlandse Emissieautoriteit.

Bron
Ondernemersplein.nl
Geplaatst op 23 juli 2024
0 Reacties Plaats een reactie
Reactie toevoegen

Log in bij ZZP Nederland om reacties te kunnen plaatsen.

Inloggen