Kennisbank

Welke aansprakelijkheidsverzekering heb ik als zzp'er nodig?

Beroeps- en bedrijfsaansprakelijkheid

Een van de meestgestelde vragen door startende zzp’ers is: “Welke aansprakelijkheidsverzekering heb ik als zzp'er nodig?”. Beide verzekeringen dekken aansprakelijkheidsrisico’s af, maar welke heb jij nodig voor jouw werkzaamheden? Alleen een beroepsaansprakelijkheidsverzekering of een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering? Of allebei? Wat dekken deze verzekeringen eigenlijk, en wat zijn de verschillen? In dit artikel leggen we het je allemaal uit.

Wat is het verschil tussen beroeps- en bedrijfsaansprakelijkheid? 

Grofweg heb je twee soorten aansprakelijkheidsverzekeringen voor jou als zzp’er: de beroepsaansprakelijkheidsverzekering en de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. De bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering heeft eigenlijk ieder bedrijf nodig, dus ook iedere zzp’er. Deze dekt namelijk directe schade, denk hierbij aan letselschade maar ook materiële schade. Stoot je een schilderij van de muur bij een klant? Laat je je ladder tegen de auto van iemand anders vallen? Of loopt iemand door jouw toedoen letsel op? Hiervoor heb je de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. De beroepsaansprakelijkheidsverzekering dekt de inhoud van je werkzaamheden, ook wel de ‘intellectuele inspanning’ genoemd. Houd je je bezig met het geven van adviezen, het maken van technische berekeningen of het stellen van diagnoses als arts? Dan is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering aan te raden. 

De beroepsaansprakelijkheidsverzekering en bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering zijn dus twee totaal verschillende verzekeringen. Heb jij vanwege je werkzaamheden een beroepsaansprakelijkheidsverzekering nodig? Dan is het ook in vrijwel alle gevallen verstandig om de bedrijfsaansprakelijkheid mee te verzekeren.  

Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB)

Zoals hierboven al benoemd heeft eigenlijk iedere zzp’er een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering nodig. Je kan immers altijd, of je nu consultant bent of timmerman, schade maken bij een klant of opdrachtgever. Je kunt de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering ook vergelijken met je particuliere aansprakelijkheidsverzekering. De kans is klein dat je hem nodig hebt, maar als dat zo is, ben je blij dat je verzekerd bent. Overigens biedt de particuliere aansprakelijkheidsverzekering geen dekking wanneer je als zzp’er schade maakt.  

Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering afsluiten

Aanvullende dekkingen voor de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Het is ook mogelijk je bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering uit te breiden met aanvullende dekkingen. 

  •   Werkzaam in de bouw - opzicht 

Wanneer je in de bouw werkt kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om dekking voor opzicht mee te verzekeren. Wanneer je iets onder bewerking hebt is dit normaal gesproken uitgesloten op de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Met een opzichtdekking verzeker je dit mee. Installeer je bijvoorbeeld een dure stoomoven voor een klant, of leen je wel eens gereedschappen van jouw klant of hoofdaannemer? Dekking voor opzicht is dan aan te raden. 

  • Werkzaam in de handel – productaansprakelijkheid

Heb je een webshop of groothandel? Dan is het belangrijk goed juridisch uit te zoeken wat jouw rechten, plichten en risico’s zijn op het gebied van aansprakelijkheid. Wist je bijvoorbeeld dat je als producent kan worden gezien als je producten van buiten de EU doorverkoopt? Wanneer een product schade aanricht bij een consument kan jij daarvoor aansprakelijk gesteld worden. Hiervoor is de dekking productaansprakelijkheid bedoeld. 

  • Heb je werknemers of ander personeel – werkgeversaansprakelijkheid 

Voor de meeste zzp’ers is deze dekking niet relevant. Echter zien we bij groei van een bedrijf of voor piekmomenten wel dat er een (tijdelijke) werknemer, seizoenskracht of stagiair wordt ingeroepen. Je bent als werkgever verantwoordelijk voor het welbevinden van je personeel. Loopt je werknemer schade op tijdens werk- of reistijd? Dan ben jij hier als werkgever in veel gevallen verantwoordelijk voor. 

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) 

Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering is met name bedoeld voor adviserende beroepen. Je verzekert hiermee het risico dat iemand financiële schade oploopt door een onjuist advies. Ook schade door bijvoorbeeld een fout in een constructieberekening of een medische fout zijn te verzekeren op de beroepsaansprakelijkheidsverzekering.  

Wanneer je werkzaam bent in de zorg heb je meestal geen beroepsaansprakelijkheidsverzekering nodig. Ben je bijvoorbeeld werkzaam als helpende, verpleegkundige, groepsbegeleider, begeleider voor mensen met een handicap of ander psychisch of medisch probleem? Dan is ons advies wel een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Ook letsel door bijvoorbeeld een fout in het toedienen van medicatie is op deze verzekering gedekt. 

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering afsluiten

Bij deze beroepen is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering aan te raden

Om een beter beeld te geven van de beroepen die in aanmerking komen voor een beroepsaansprakelijkheidsverzekering zie je hieronder een paar voorbeelden.

Denk aan een consultant, accountant, communicatieadviseur, bedrijfskundige, controller, KAM-adviseur, organisatieadviseur, re-integratieadviseur, functionaris gegevensbescherming, project- en interimmanager.

Arts, fysiotherapeut, psychotherapeut, diëtist, orthopedagoog, bedrijfsarts, psychiater.

Applicatiebeheerder, webdesigner, advies en consultancy, clouddiensten (SaaS), implementatie, hard- en softwareontwikkeling.

Makelaar, bewindvoerder, advocaat, administrateur of boekhouder, tolk/vertaler, maatschappelijk werker, interieurarchitect.

Persoonlijk advies over jouw situatie 

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen, bijvoorbeeld over jouw persoonlijke situatie? Neem dan vandaag nog contact op met onze adviseurs door te bellen naar 050-7001950 of door een e-mail te sturen naar verzekeringen@zzp-nederland.nl

Bekijk hier alle verzekeringen

 

Voorkom financiële tegenslag. Dek vandaag nog je aansprakelijkheidsrisico’s af bij ZZP Nederland Verzekeringen! 

Op deze pagina