Blog

Waarom je niet moet wachten op een eventuele verplichte AOV

niets doen lui

In juni 2019 is een Pensioenakkoord gesloten tussen vakbonden, werkgeversorganisaties en het kabinet, waarin ook afspraken zijn gemaakt voor zelfstandige ondernemers. Er is in dit akkoord namelijk ook een verplichting voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) voor zzp’ers opgenomen. Door een onderzoek onder de eigen leden van ZZP Nederland weten we dat 81% van de eigen achterban tegen een verplichte AOV is. Maar dat betekent niet dat je als ondernemer nu je kop in het zand kan steken en kan afwachten op deze mogelijke verplichting. Je moet goed nadenken over jouw eigen situatie en de noodzaak van een AOV. Ik leg je hieronder uit waarom.

Voorkom financiële onzekerheid
Arbeidsongeschiktheid kan iedereen overkomen, ongeacht leeftijd of beroep. Het hebben van een arbeidsongeschiktheidsverzekering biedt financiële zekerheid in het geval van arbeidsongeschiktheid. Zonder verzekering kan je plotseling zonder inkomsten zitten, terwijl de kosten voor gezondheidszorg en levensonderhoud door blijven gaan.


Bespaar op premies
Hoe jonger jij je verzekert, hoe lager je premies zullen zijn. Wanneer de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering er komt is het maar de vraag hoe hoog deze premies gaan worden.

Passende of gangbare arbeid
Dien je een claim in bij je verzekeraar, dan wordt beoordeelt op basis van beroepsarbeidsongeschiktheid. Dat wil zeggen; kun je je beroep niet meer uitoefenen, ook niet met een paar aanpassingen, dan ben je arbeidsongeschikt. Bij het UWV en ook de verplichte AOV word je beoordeeld op basis van gangbare arbeid; er wordt dan gekeken of je op basis van jouw vaardigheden nog werk kunt verrichtten, dus welk werk dan ook, waarmee je inkomen kunt genereren. Je wordt dus via een verzekering van het UWV veel eerder geschikt geacht om nog in je eigen inkomen te voorzien. Dat houdt in dat je dan geen, of een gedeeltelijke, uitkering zult krijgen.

Wachttijd
De discussie die nu wordt gevoerd over de verplichte AOV gaat onder meer over de duur van een verplichte wachttijd. Wordt het 1 jaar? Of 2 jaar? Wat al wel duidelijk is, is dat als je al een gelijkwaardige particuliere AOV hebt ten tijde van de invoer van een verplichte AOV, je zelf je wachttijd hebt kunnen kiezen. Als jij jezelf verzekert dan zou je bijvoorbeeld kunnen kiezen voor een wachttijd van 6 maanden.

Flexibiliteit en voorwaarden
Een zelf gekozen AOV, is flexibeler dan de verwachte verplichte versie. Je kiest zelf je eindleeftijd (let op: bij zwaardere beroepen, heb je helaas die keuze vaak niet), je kunt je hoger verzekeren en krijgt goede ondersteuning bij preventie en re-integratie.


Conclusie
Het is verstandig om jezelf nu al te verzekeren voor arbeidsongeschiktheid, in plaats van te wachten tot de verplichting er is. Dat kan namelijk nog wel ruim 5 jaar duren. Hierdoor voorkom je financiële onzekerheid, bespaar je op premies en heb je vrije keuze van verzekeraar. Bespreek jouw wensen en mogelijkheden met een onze adviseur om de beste oplossing voor jou te vinden. Mail voor meer informatie naar finadvies@zzp-nederland.nl of bekijk hier de mogelijkheden.

klein logo verzekeringen zzp nederland
Geplaatst op 8 februari 2023 door Harry Kuiper

Harry Kuiper is directeur van ZZP Nederland. Vanuit die rol ook organisator van de Dag van de ZZP'er en de FOTY Awards. Harry heeft een achtergrond in en veel kennis van verzekeren en financiële producten. Vanuit deze kennis schrijft hij met enige regelmaat relevante blogs voor zelfstandig ondernemers.