Nieuws

Werken als zzp’er met de Wet DBA in 2025: wat je moet weten

Reageren
Onderneemster leest Whitepaper Schijnzelfstandigheid- Wet DBA

De Belastingdienst gaat de arbeidsrelaties weer controleren (wet DBA), wat bij veel zzp’ers zorgt voor onzekerheid. De grote vraag is: Kan ik na 1 januari 2025 nog werken als zzp’er? Het antwoord is niet simpel. Maar Vereniging ZZP Nederland helpt je op weg met de whitepaper ‘Schijnzelfstandigheid voorkomen’. Hierin leggen we uit waar de Belastingdienst op controleert en hoe jij en je opdrachtgever het werk kunnen organiseren om als ondernemer door te gaan.

Acht jaar lang werd er door de Belastingdienst niet gehandhaafd op arbeidsrelaties omdat de regels te onduidelijk waren. Per 1-1-2025 start de Belastingdienst echter weer met de handhaving arbeidsrelaties. Hierdoor twijfelen veel opdrachtgevers of ze nog wel met zzp’ers kunnen werken. Er zijn echter ook veel zzp’ers die niet in de problemen zullen komen. 

Deliveroo-arrest

In 2023 gaf het zogeheten Deliveroo-arrest iets meer duidelijkheid. Hieruit bleek waar de Belastingdienst op let bij het controleren op schijnzelfstandigheid. Deze punten bespreken we uitgebreid in de whitepaper, vanuit zowel het perspectief van de ondernemer als de opdrachtgever.

Volgens Frank Alfrink, voorzitter van Vereniging ZZP Nederland, kunnen veel opdrachten ook in 2025 gewoon door zzp’ers worden ingevuld. Alfrink: “Hoewel het voor veel zelfstandigen een ver van mijn bed show zou moeten zijn, komen ze veel opdrachtgevers tegen die zo zenuwachtig worden dat ze geen zelfstandig ondernemers meer willen inhuren. Onterecht wat mij betreft."

Whitepaper Schijnzelfstandigheid voorkomen

Wil je goed voorbereid zijn op 2025? Download de whitepaper ‘Schijnzelfstandigheid voorkomen’ en ontdek wat jij kunt doen om als zzp’er verder te gaan.

Voor abonnees van ZZP Nederland gaan we nog een webinar organiseren om eventuele onduidelijkheden omtrent de handhaving van arbeidsrelaties te verduidelijken. De webinar is op 31 oktober. Houd voor de tijd onze website en social media in de gaten.

Tip: webinar Schijnzelfstandigheid voorkomen

Naast de whitepaper die voor iedereen beschikbaar is, houden we exclusief voor onze leden, een Webinar ‘Schijnzelfstandigheid voorkomen’. Leden kunnen zich hier inschrijven.

Wil je het Webinar volgen, maar ben je nog geen lid? Sluit je dan vandaag nog aan. 

Aansluiten

Belastingdienst geeft ook uitleg

Overigens is de Belastingdienst ook druk bezig met informatie te verzamelen op deze website om uit te leggen waar ze op gaan letten bij arbeidsrelaties. Zo geven ze onder andere aan welke gevolgen een geconstateerd loondienstverband heeft voor zowel opdrachtgever als opdrachtnemer (alhoewel dat stuk nog niet helemaal af is).

Vereniging ZZP Nederland houdt zich al langere tijd bezig met oplossingen voor de knelpunten die o.a. ook in de Hoofdlijnenbrief worden benoemd.
Hoe is het zover gekomen dat we al sinds 2016 de onwerkbare Wet DBA hebben en dat het nog niet is gelukt, om een goede nieuwe wet te maken??
Geplaatst op 10 oktober 2024
1 Reacties Plaats een reactie

En dan te weten dat de belasting dienst zelf 80 zzpers inzet om de hardwerkende zelfstandige ondernemers te pakken.

Reactie toevoegen

Log in bij ZZP Nederland om reacties te kunnen plaatsen.

Inloggen