Kennisbank

Zzp in de bouw

Metaalbewerker slijper

Zzp’er in de bouwsector

Vooral in de technische vakken liggen prima mogelijkheden. In de bouw zijn zzp’ers niet meer weg te denken. Het aantal zzp’ers in de bouw ligt ver boven de 100.000. Stuk voor stuk vakmensen die het werken voor een baas beu zijn. Niet alleen het verdienen van meer geld is hierbij een drijfveer. Ook het zelf kunnen beslissen en het niet meer afhankelijk zijn van een werkgever is voor veel timmermannen, metselaars, voegers, stukadoors en tegelzetters de reden om te starten als zzp’er in de bouw. Daarnaast starten veel ondernemers op oudere leeftijd in de bouw omdat ze geen vaste baan meer krijgen aangeboden.

Ook moeilijke tijden in de nieuwbouwsector

Maak, voordat je gaat starten, een weloverwogen beslissing om als zzp’er aan de slag te gaan. Je kan ook te maken krijgen met economisch zwaardere tijden. In de nieuwbouwsector liggen opdrachten dan vaak niet meer voor het oprapen en als zzp’er kan je niet terugvallen op een WW-uitkering.

Mogelijkheden in particuliere sector

Als de nieuwbouwsector stil valt, nemen veel zzp’ers hun toevlucht tot de particuliere markt. Met name zzp’ers die samenwerken als een bouwteam maken dan nog steeds goede kansen. Particulieren willen graag de gehele verbouwing bij één persoon neerleggen. Zorg er daarom voor dat je kan samenwerken met andere zzp’ers zoals stukadoors, elektriciens, loodgieters, dakdekkers etc.

Met een bouwteam kan je iedere klus aan en het grote voordeel van zzp’ers is de prettige prijsstelling doordat men geen overheadkosten heeft. Zzp’ers zijn vrij om andere zzp’ers in te huren. Iemand van het bouwteam kan fungeren als hoofdaannemer en anderen kunnen een factuur sturen aan de “hoofdaannemer”.

Leg jouw opdrachten vast met een overeenkomst

Maak bij grotere klussen altijd een offerte en vermeld daarin alle afspraken. Vermeld de kosten van materialen, transport, uren, meer- of minderwerk, btw etc. Leg ook vast wie waar verantwoordelijk voor is. Hierdoor voorkom je nare verrassingen achteraf. Zorg voor sluitende leveringsvoorwaarden en leg voordat je daadwerkelijk aan de slag gaat jouw opdrachten vast in een overeenkomst. Als je je aansluit bij ZZP Nederland met een Plus abonnement kan je deze documenten zelf laten opstellen downloaden.

Uurtarief zzp bouwsector 

Een uurtarief bepalen is niet eenvoudig. Regelmatig wordt ons gevraagd wat het uurtarief voor een zzp'er moet zijn. Dit is helaas niet een standaard uurtarief uit een lijstje. Het uurtarief moet je zelf bepalen. Dit hangt van een aantal factoren af...

Uurtarief bepalen als zzp'er

Wat heb je nodig als zzp’er in de bouwsector

Durf, doorzettingsvermogen, vakkennis en ondernemersgeest. Dat zijn de belangrijkste eigenschappen voor iedere startende ondernemer. Durf is absoluut noodzakelijk omdat je alle veilige wegen los gaat laten, je handelt voor eigen rekening en risico. Geen werk betekent geen inkomen. Doorzettingsvermogen is een must omdat het niet altijd mee zal zitten. Er zijn goede tijden en slechtere tijden, een beetje doorzettingsvermogen maakt dat een stuk prettiger. Zonder vakkennis heeft het geen enkele zin om te starten als ondernemer.

Oké, je wordt zzp’er, wat nu te doen?

In pure vorm is het uiterst simpel: je gaat naar de Kamer van Koophandel, laat je inschrijven in het Handelsregister en tien minuten later ben je ondernemer. Maar er komt meer bij kijken. Er zijn regels, wetten, belastingen en andere zaken die geregeld moeten worden. Veel informatie vindt je op deze website.

Hoe word ik zzp’er

Arbeidsrisico’s zijn voor eigen rekening - Verzekeren

Veel zzp’ers vergeten vanaf het moment dat ze zelfstandig zijn vaak hun eigen veiligheid. Voor mensen in loondienst gelden allerlei Arbo-voorschriften. Deze zijn niet bedoeld om werknemers in de bouw te pesten, maar om ze te beschermen. Veiligheid is voor een zelfstandige minstens even belangrijk. Op het moment dat je iets overkomt en niet kan werken, ontvang je geen uitkering zoals in loondienst.

Op deze pagina