Kennisbank

Hoe word je een zzp koerier?

zzp koerier

Wil je gaan werken als zzp koerier? Als zzp koerier, ook wel zzp bezorger genoemd, bepaal je zelf je werktijden, kies je zelf je klanten en werk je aan je eigen succes. Het is een ideale keuze voor wie graag onderweg is en zelfstandig wil ondernemen. Maar hoe begin je? In deze vijf stappen leggen we uit wat je moet weten om een goede start te maken als zzp koerier. 

1. Controleer of het bij je past 

Voordat je begint, is het belangrijk om te kijken of werken als zzp koerier bij je past. Als koerier ben je vaak onderweg en moet je goed kunnen plannen. Werken als zzp koerier betekent dat je zelfstandig werkt en zelf verantwoordelijk bent voor het leveren van pakketten of documenten. Je bent ook zelf verantwoordelijk voor het krijgen van zzp opdrachten als koerier. Dit vraagt om flexibiliteit, goede communicatieve vaardigheden en een klantgerichte instelling.

Daarnaast moet je nadenken over het soort opdrachten dat je wilt aannemen als bezorger. Wil je vooral werken voor bedrijven, of richt je je op particulieren? Misschien wil je een specifieke niche bedienen, zoals medische leveringen of spoedbestellingen. Denk goed na over wat bij jouw interesses en vaardigheden past.

2. Regel je inschrijving bij de KvK 

Om officieel als zzp'er aan de slag te gaan, moet je je inschrijven bij de Kamer van Koophandel (KvK). Kies een passende bedrijfsnaam en schrijf je in om een zzp bezorger te kunnen worden. De inschrijving kost eenmalig € 82,25. Na je inschrijving ontvang je een KvK-nummer en btw-nummer. 

 Controleer of je jouw werkzaamheden zo hebt ingericht dat je door de Belastingdienst wordt gezien als ondernemer voor de inkomstenbelasting. Want dan mag je ook van de fiscale voordelen van ondernemerschap gebruikmaken. 

3. Zorg voor de juiste vervoermiddelen 

Als koerier heb je een geschikt vervoermiddel nodig, zoals een auto, busje of (bak)fiets. Het is belangrijk dat je voertuig betrouwbaar en goed verzekerd is. Volgens de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen (WAM) moet iedereen met een motorvoertuig minimaal een WA-verzekering hebben. 

Als je een zzp koerier bent met een eigen bus is het belangrijk dat je controleert of jouw voertuig voldoet aan de milieueisen in jouw werkgebied. In sommige steden gelden strenge regels voor uitstoot. Een elektrisch voertuig of fiets kan een duurzamer en goedkoper alternatief zijn. 

4. Stel een ondernemingsplan op 

Een ondernemingsplan is een belangrijk document om goed voorbereid te starten. Dit plan helpt je om je doelen duidelijk te maken en om te kijken of je bedrijf levensvatbaar is. Het bestaat uit de volgende onderdelen: 

  • Wie je bent: schrijf kort op wie je bent, welke ervaring je hebt en waarom je als zzp’er wilt werken. Dit laat zien waarom jij geschikt bent om een zzp’er bezorger te worden.
  • Je klanten en concurrenten: onderzoek wie je klanten zijn en wat zij nodig hebben. Kijk ook naar je concurrenten: wat doen zij goed en wat kun jij beter doen?
  • Je financiën: maak een overzicht van je kosten en inkomsten. Denk bijvoorbeeld aan kosten voor brandstof, verzekeringen en onderhoud. Bedenk hoeveel opdrachten je nodig hebt om winst te maken.
  • Hoe je gaat werken: beschrijf hoe je wilt werken als zzp koerier. Welke diensten bied je aan? Werk je alleen lokaal of ook landelijk? Zorg ook dat je een goede bedrijfsnaam en een professionele uitstraling hebt. 

Met een ondernemingsplan kun je beter inschatten of je bedrijf kans van slagen heeft. Het helpt je ook om overzicht te houden. 

5. Zoek klanten 

Zzp opdrachten als koerier kun je vinden door actief te zoeken op online platforms en door bedrijven direct te benaderen met je aanbod. Zorg voor een professionele uitstraling en maak gebruik van een visitekaartje of een eenvoudige website. 

Zorg ervoor dat je veel in gesprek gaat met mensen zodat het bekend wordt dat jij een zzp bezorger bent die klussen aan wilt nemen om je netwerk te vergroten. Het opbouwen van een klantenkring kost tijd. Wees geduldig en werk aan je reputatie door betrouwbaar en klantvriendelijk te zijn. 

Lees hier 10 tips voor het vinden van opdachten