Btw aftrekken van een tweedehands auto?
Je kunt btw aftrekken als je de auto zakelijk gebruikt en deze is verkocht met btw. Dit geldt niet altijd, maar we leggen je precies uit hoe het zit. Veel ondernemers hebben op deze wijze al slim gebruikgemaakt.
Hieronder lees je de voorwaarden en regels waar je op moet letten.
1. Koop bij een btw-plichtige ondernemer
Als je de tweedehands auto koopt van een btw-plichtige ondernemer (zoals een autodealer), en deze verkoopt de auto met btw, dan mag je de btw op de aankoopprijs aftrekken. Dit geldt als je de auto zakelijk gebruikt.
2. Margeregeling
Als de auto is verkocht onder de zogenaamde margeregeling, dan betaal je geen btw over de aankoopprijs maar over de winstmarge van de verkoper. In dit geval kun je geen btw aftrekken, omdat er geen btw op de factuur staat. Dit komt vaak voor bij tweedehands auto's.
3. Privégebruik van de auto
Als je de auto zowel zakelijk als privé gebruikt, moet je de btw die je aftrekt evenredig verdelen. Dit betekent dat je alleen btw mag aftrekken voor het percentage dat je de auto zakelijk gebruikt.
Meer over privégebruik van de auto
4. Btw over onderhoud en gebruikskosten
Ook als je geen btw kunt aftrekken bij de aankoop van de auto (bijvoorbeeld door de margeregeling), kun je wel de btw op onderhoud, reparaties, brandstof en andere autokosten aftrekken, mits deze kosten zakelijk zijn.
Meer over zakelijk gebruik van de auto
Samenvatting
Je kunt btw aftrekken bij de aankoop van een tweedehands auto als de verkoper btw rekent. Is de auto verkocht onder de margeregeling, dan kun je geen btw aftrekken. Let ook op het zakelijk en privégebruik van de auto, want dit beïnvloedt de btw die je kunt aftrekken.